8 اصل پژوهش سیاستی موفق

مسئله محور بودن پژوهش:

 قاعده مند سازی مشکلات یا چالش های جمعی که باید با آنها برخورد کرد. این امر شامل بسیج کردن دیگران به شیوه ای خاص برای نگاه کردن به مشکلات و راه حل ها است. هم چنین پرهیز از پرداختن به موضوعات کلی و توجه به موضوعات جزئی تر، شناسایی وضعیت فعلی، در نظر داشتن ابزارهای تغییر و حرکت به سمت وضعیت مطلوب از دیگر ویژگی های پژوهش مسئله محور می باشد.

توجه به نیازها و اولویت های سیاستگذاران:

علاوه بر رعایت نکات پژوهشی، فرایند اتخاذ تصمیمات، نیازها و اولویت های سیاستگذاران را نیز باید در نظر داشت. توجه به مسائلی از قبیل منشا بروز مشکل، گروه های ذینفع در ایجاد یا حل مسئله و بافت فرهنگی، اجتماعی و قانونی مسائل نیز از ضروریات پژوهش سیاستی می باشند.

جامع و مانع بودن عنوان:

عنوان پژوهش سیاستی باید به گونه ای باشد که در عین انعکاس تمامی مطالب شما، از ورود به مسائل حاشیه ای و گسترده نیز پرهیز نماید. علاوه بر آن، سادگی و شفافیت در لغات به کار برده شده بر جذابیت عنوان شما می افزاید. از این رو از به کار بردن مفاهیم ثقیل نیز پرهیز نمائید.

پرهیز از به کاربرن مفاهیم ابداعی:

مفاهیم مورد استفاده شما باید با فضای ذهنی مخاطب مطابقت داشته باشد. از این رو مطلوب است که از به کاربردن مفاهیمی که برای اولین بار استفاده می شود و بارمعنایی مشخصی ندارند، پرهیز شود. این امر مخاطب را دچار سردرگمی می کند و در نتیجه ممکن است که از ادامه مطالعه مطلب صرف نظر کند.

استفاده از یک ایده مشخص:

پژوهش سیاستی معمولا بر یک ایده واحد و مشخصی متمرکز است. استفاده از ایده های متعدد در یک پژوهش سیاستی واحد منجر به فراموش شدن هدف اصلی نویسنده می شود. هم چنین فرصت کافی برای پرداختن به ایده اصلی را از پژوهشگر سلب می کند.

ارائه توصیه های سیاستی کاربردی:

توجه بسیار زیاد بر مسائل نظری منجر به دوری پژوهشگر از توصیه های سیاستی کاربردی می شود. از این رو بهتر است که از پرداختن به مسائل نظری صرف خودداری شود. تلاش برای حل مشکلات عملی، توجه به نیازهای روزمره، در نظرگرفتن منابع موجود برای تغییر و فرهنگ سیاسی جوامع نیز از مولفه های کاربردی بودن توصیه های سیاستی می باشد.

استفاده از منابع دست اول:

از آنجایی که پژوهش های سیاستی ناظر بر حل مسائل موجود جوامع خود می باشند، بهتر است که مبتنی بر آمار و داده های جدید سیاستی باشند. از این رو، حتی الامکان داده های مورد نیاز پژوهش خود را از طریق مطالعات میدانی به دست آورید و از تاکید صرف بر منابع کتابخانه ای پرهیز نمائید.

داشتن خلاصه سیاستی:

بیشتر سیاست گذاران به دلیل محدودیت زمان، از مطالعه تمام قسمت های پژوهشی شما صرف نظر کرده و بعضا آن را کنار می گذارند. از این رو، ارائه چکیده ای از مطالب در ابتدای پژوهش موجب می شود که سیاست گذارن با پژوهش شما ارتباط بهتری برقرارکنند.

 

نویسنده: امید هراتی اصل (کارشناسی ارشد روابط بین الملل – دانشگاه شهید بهشتی)

منبع: سایت جامعه اندیشکده‌ها

جستجو در سایت

فهرست عناوین

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *