ضرورت ورود اجتهادی در مسائل حکمرانی
یتالله حسن گلی شیردار (ریاست مرکز تخصصی امام کاظم علیه السلام) در نشستی که در افتتاحیه رویداد نخبگانی حل مسائل کشور داشتند، تناسب فعالیتهای حوزه علمیه با نیازهای روز را ضروری دانسته و مطرح نمودند:
یکی از نگرانیهایی که در حکومت اسلامی به وجود آمده، این است که فعالیت حوزههای علمیه متناسب با نیازهای روز حکومت دینی نیست و به دور از هدف اصلی است. باید بدانیم هر مقدار که ما کوتاهی کردهایم، غیر متخصصین در این عرصهها ورود کرده و متأسفانه باعث به وجود آمدن پدیدههای خطرناکی شدهاند. ورود حوزه علمیه به حوزه حل مسئله بسیار مهم است. البته چالش جدی ما این نیست که فضلای حوزه علمیه دغدغهمند نیستند؛ خیر! چالش جدی زمانی است که ورود نابهنگام شکل بگیرد. من معتقدم که ورود طلاب باید از همان سطح یک و به تدریج و آرامی بر اساس فهم دقیق مسائل و موضوعات و با استفاده از آشنایی با علوم انسانی مرتبط صورت گیرد. نمیتوان گفت که شخصی 6 سال درس خارج بخواند و پس از آن وارد حوزه حل مسائل حکمرانی شود.
ایشان شرط لازم نظریهپردازی در حل مسائل حکمرانی را اجتهاد دانسته و بیان داشتند:
شهید بهشتی میفرمود که وقتی ما فرمولهای نظام اسلامی را مطالعه میکردیم، برخی از فضلای حوزوی نظراتی را مطرح میکردند که باعث تعجب میشد. ایشان میفرمود چیزی که این نظریهپردازیها فاقد آن بود، عنصر اجتهاد بود. اجتهاد، پیوند بین حکم، موضوع و مصداقی است که در خارج وجود دارد. اگر اجتهاد وجود داشته باشد، به طور طبیعی در مصداقیابی مهارت ما دقیقتر خواهد بود. نمونه بارز این مسئله مرحوم آیتالله شاهرودی بود. میدیدم که صاحبنظران دانشگاهی برای مشورت محضر ایشان میرسیدند و واقعاً هم استفاده میکردند. بسیاری از اقتصاددانان مطرح، نزدیک به 15 سال با مرحوم آیتالله شاهرودی ارتباط داشتند و بهرههای زیادی هم بردند.
فیلم کامل این نشست در فایل زیر قابل مشاهده است.
آخرین دیدگاهها