«رویداد نخبگانی مسأله محور»، با حمایت مراکز مختلف حوزوی و غیر حوزوی، با هدف ترویج گفتمان مسئلهمحوری در گام اول، تربیت و تیمسازی طلاب در راستای حل مسائل نظام در گام دوم و ایجاد ارتباط مستقیم طلاب و مؤسسات حوزوی با بدنه حکومت در گام سوم، برگزار شد.
سیاستها
- توانمندسازی جریان نیروی انسانی در حوزه و دانشگاه در حل مسائل حکمرانی با رویکرد اسلامی
- شبکهسازی و همافزایی فضلای حوزه و نخبگان دانشگاه
اهداف
- آموزش تخصصی فرآیندهای اقدام جهت حل مسائل انقلاب اسلامی؛
- ایجاد جریان نخبگانی حوزوی و تیمسازی تخصصی در راستای حل مسائل حکمرانی؛
- اتصال نخبگان حوزه و دانشگاه و ایجاد بستر پایدار جهت اتصال حلقههای تخصصی به نهادهای حاکمیتی، در راستای حل مسائل حکمرانی؛
- ارتقاء دانش و مهارتهای کاربردی حل مسئله طلاب و دانشجویان نخبه، در ضمن آشنایی و مواجهه با حل مسائل واقعی اجتماعی و حاکمیتی؛
- درگیری با روند حل مسائل و در ضمن آن تسهیل روند اتصال با مسائل واقعی و ارتقاء دانشها و مهارتهای کاربردی ناظر به حل مسئله؛
- آشنایی کلی با مسائل و چالشهای واقعی انقلاب و انگیزهسازی برای اقدام کردن در راستای حل آنها.
هدف غایی
- ایجاد جریان نیروی انسانی حوزوی در جهت حل مسائل انقلاب اسلامی ناظر به حکمرانی
ایجاد پیوستاری از طلاب و دانشگاهیان برای نقشآفرینی در جهت حل مسائل انقلاب اسلامی
طراحی فرآیند
الزامات ترویج عمومی رویکرد مسئلهمحور در حوزههای علمیه، زمینهساز طراحی برگزاری یک رویداد فراگیر نخبگانی توسط اندیشکده دین و حکمرانی، ذیل طرح شهید بابایی بنیاد ملی نخبگان با همکاری نهادهای مختلف نظام اسلامی همانند قوه قضائیه، ساترا، بنیاد احسان و… شد.
ثبت رسمی رویداد در بنیاد ملی نخبگان، مستلزم برگزاری جلسه دفاع از طرح در شورای راهبری رویدادهای رقابتی مسئلهمحور بود که پس از سه جلسه حضوری و مجازی، رویداد دلیل بهعنوان اولین رویداد رقابتی بنیاد ملی نخبگان با رویکرد دینی در عرصه علوم انسانی، ثبت و مورد تأیید قرار گرفت. دلیل اصلی تأیید رویداد و هرکدام از مسائل منتخب در میزهای پنجگانه، روند ویژهٔ طراحیشده برای انتخاب میز و مسائل آن بود.
معیارهای انتخاب میز و مسأله
برای برگزاری یک رویداد حل مسئله و علیالخصوص بهرهمندی از طرحهای نخبگانی بنیاد ملی نخبگان، انتخاب یک مسئله، شرایط خاص و ویژهای دارد و بر همین اساس، اندیشکده دین و حکمرانی چند معیار را برای تشکیل یک میز و گزینش موضوع برای هر میز، مدنظر قرار داد.
1- وجود حمایت ساختاری (کارفرما)
انجام یک تحقیق دینی برای حل مسائل واقعی و دارای دامنهٔ آسیبزایی فراگیر، زمانی میتواند منجر به خروجی واقعی شود که حمایت ساختاری در تمامی مراحل آن اعم از طراحی رویداد، انتخاب مسائل، حمایتهای مادی و معنوی از رویداد و طراحی فرآیندهای پس از رویداد برای نهاییسازی مسیر آغاز شده، توسط یک نهاد رسمی بهعنوان کارفرما وجود داشته باشد.
بر همین اساس، تلاش شد میزها و موضوعاتی در این رویداد مورد توجه قرار گیرند که حمایت ساختاری توسط یک نهاد کشوری را در کنار خود داشته باشند.
2- واقعی بودن موضوع
برای طراحی یک میز و انتخاب موضوع، اولویت اول وجود یک مسئله واقعی است که جامعه از حل نشدن آن در حال آسیب دیدن است. واقعی بودن مسئله کمک میکند تا خروجی تولیدی هر تلاشی، قابلیت سنجش واقعی بر اساس میزان توانمندی حل مسئله را داشته باشد. از طرفی پرداختن به یک مسئله واقعی، انگیزه مضاعفی برای تلاش و جهد علمی در راستای حل آن را برای شرکتکنندگان در رویدادهای علمی ایجاد میکند.
بر همین اساس، اندیشکده دین و حکمرانی با همکاری نهادهای کشوری، اقدام به گزینش موضوع از میان نظام مسائل این دستگاهها کرد و در نهایت، پنج میز «فقه و حقوق»، «اقتصاد اسلامی»، «سیاستگذاری رسانه»، «آسیبهای اجتماعی» و «جهان اسلام» انتخاب و موضوعات آن تصویب شد.
3-گستره آسیب مسئله
دایره جامعه مخاطب مسئله از نظر میزان آسیبزایی موضوع در جامعه و نظام حکمرانی، یکی از اولویتهای انتخاب میز و مسئله در رویداد دلیل بود. بر این اساس، در همکاری با نهادهای کشوری تلاش شد مسئلهای انتخاب شود که سطح گستردهتری از بحرانها و مشکلات را در جامعه و سیستم حکمرانی کشور ایجاد کرده است.
حل چنین مسائلی، میتواند بخشی از ناکارآمدی نظام حکمرانی کشور را مرتفع و میزان رضایتمندی اجتماعی از کارکرد دستگاههای سیاستگذار را افزایش دهد.
4- امکانپذیری ارائه راهکار فقهی-دینی
در این اندیشکده، بازگشایی مسیرهای جدید برای حل مسائل حکمرانی با استفاده از ظرفیتهای علوم دینی، بهعنوان هدف بلندی مورد توجه قرار گرفته است که میتواند فرآیندهای جدیدی را در طراحی حکمرانی و سیاستگذاری ایجاد کند.
بر همین اساس یکی از وجوه تمایز رویداد نخبگانی دلیل، تمرکز بر جامعه مخاطب حوزوی و تلاش برای استفاده از ابزار دین و طلاب علوم دینی برای ارائه راهحل در راستای رفع مسائل مهم نظام بود. با این توصیف، ضروری بود میزها و موضوعات موردنظر هر میز، امکان استفاده از رویکردهای دینی برای ارائه راهحل را داشته باشند.
آخرین دیدگاهها